Nobel
POZIV KOMPANIJAMA
USAID: Bespovratna sredstva za bh. firme s učešćem dijaspore
Objava: 6.9.2017 / 12:39
Prikaza: 1145
Autor: Manager.ba
USAID: Bespovratna sredstva za bh. firme s učešćem dijaspore
0

USAID-ov projekt "Podrška investiranju dijaspore u BiH" poziva kvalificirane kompanije da dostave zahtjeve za dodjelu bespovratnih sredstava za povećanje investicija iz dijaspore i stvaranje novih radnih mjesta kroz direktna ulaganja, pristup tržištima, prijenos znanja i uvođenje novih tehnologija.

Više od 2 milijuna ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine živi izvan zemlje.

Bosanskohercegovačka dijaspora koja svake godine doznači sredstva u visini od gotovo 14 posto godišnjeg bruto društvenog proizvoda BiH je relativno dobro integrirana u zemljama boravka te ima veliki potencijal ali i želju da doprinese razvoju BiH. Kako bi se investitori iz dijaspore bolje uključili u ekonomski razvoj BiH, Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Država (USAID) je pokrenula projekt podrške investicijama iz iseljeništva i uspostave domaćih platformi koje će pružati poslovne usluge dijaspori i olakšati proces ulaganja.

U okviru ovog projekta nedavno je objavljen i prvi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, dostupan kvalificiranim malim i srednjim poduzećima, kako bi se podržale inovativne ideje tj. poslovni projekti koji imaju potencijal za razvoj. Mala i srednja poduzeća koja dobiju bespovratna sredstva u okviru ovog projekta preuzimaju na sebe obavezu upošljavanja novih radnika, povećanja direktnih investicija iz dijaspore i unaprjeđenja poslovanja.

Kvalificirani korisnici mogu aplicirati za grant sredstva u iznosu do 50.000,00 KM. Aplikanti moraju osigurati minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije poslovnog projekta za koji se aplicira ne može trajati duže od 18 mjeseci.

Poziv je otvoren od 25. kolovoza 2017. godine u 12.00 sati, a bit će zatvoren 30. rujna 2017. u 17.00 sati.

Zainteresirane firme potrebnu dokumentaciju mogu preuzeti ovdje. Sva dodatna pitanja zainteresirane kompanije ili pojedinci mogu uputiti putem e-mail adrese grants@diasporainvest.ba dok će odgovori i pojašnjenja biti objavljeni na web stranici projekta.

Zainteresirane kompanije se pozivaju da prisustvuju jednom od informativnih sastanaka koji će se održati:

• Sarajevo – 11. rujna 2017., 15h - Hotel Bosnia, Kulovića br. 9
• Banja Luka – 15. rujna 2017., 11:30 h – Hotel Bosna, Petra Karađorđevića 97
• Mostar – 19. rujna 2017., 11h – Hotel Mostar, Kneza Domagoja

Sva prava pridržana © 2018 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS