Nobel
NOBEL CORPORATION
Pripreme za novu sezonu grijanja su počele. Jeste li spremni?
Objava: 6.9.2017 / 10:15
Prikaza: 204
Autor: Manager.ba
Pripreme za novu sezonu grijanja su počele. Jeste li spremni?
0

Sjećate li se prošlogodišnje vremenske prognoze?

Ljeto je prema očekivanju bilo toplo, vruće i sparno, ali rujan je donio temperature koje su nas natjerale da se zavučemo ispod kreveta i potražimo deblje veste i duge hlače. Svi smo mislili da će hladnoća biti kratkog vijeka, a kad ono… Zamalo da smo krajem rujna palili radijatore.

Priznajemo, svi smo se iznenadili i zato smo ove godine u Nobelu spremni na sve.

Želite li i vi ove godine biti spremni na sve, evo 5 vrijednih savjeta kako se kvalitetno pripremiti na novu sezonu grijanja.

1. Provjerite ispravnost radijatora

Sada je pravo vrijeme za provjeravanje ispravnosti svih radijatora u kući. Za početak dobro očistite radijatore jer se na njima skuplja najviše prašine. Zatim ih upalite i provjerite rade li onako kako bi trebali.

Sigurno neće biti naodmet pozovete li servis jer će stručnjaci ipak znati najbolje
Nemojte brinuti da će vas serviseri gledati kao nekog luđaka koji u rujnu provjerava radijatore. Zapravo će misliti da je to pametan potez jer tako nećete biti jedan od onih koji tek kad zahladi obavljaju servis radijatora.

2. Svakako provjerite dimnjake

Bez obzira na koji se energent grijete, trebali bi odraditi redovitu kontrolu i održavanje dimnjaka. To se posebno odnosi na one koji kod kuće imaju starije plinske uređaje, dimnjake i štednjake, no i s novim pećima treba biti oprezan zbog pojačane kondenzacije.

Nažalost, mnogi nisu svjesni da se izbjegavanjem dimnjačara igraju vlastitim životom jer riskiraju gušenje ugljičnim monoksidom i požare. Ponekad neki čišćenje dimnjaka preuzmu u svoje ruke pa naprave više štete nego koristi.
Tako da, bez obzira na što se grijete, obavite tehničku analizu dimnih plinova i prepustite čišćenje dimnjaka profesionalcima.

Ovaj savjet vas se ne tiče jedino ako se grijete na fasadne peći koje nisu spojene na dimnjak.

3. Zaštitite vodovodne cijevi

Svi znamo da se voda širi kad se smrzne. A ako se voda unutar vodovodnih cijevi smrzne, one će se proširiti i napuknut će cijevi.

Nekako sumnjamo da ćete zalijevati vrt tijekom jeseni, pa bi bilo dobro što prije isprazniti vodovodne cijevi koje vode do vanjske slavine na dvorištu. Naravno, to ne morate odmah sada napraviti, no sredina jeseni već je krajnje vrijeme jer bi poslije mogli zaboraviti na to.

Isto tako, provjerite vanjski vodovodni šaht u kojem su smješteni glavni ventil i cijevi. Kako je vanjski šaht često samo prekriven poklopcem, bilo bi pametno glavni ventil i cijevi prekriti termoizolacijskim materijalima kao što su mineralna vuna i stiropor te sve prekriti najlonom.

Najlon će zaštiti termoizolacijske materijale od vlage koja je vrlo lako moguća tijekom jeseni.

4. Provjerite puše li vam kroz prozore ili vrata

Dolaskom jeseni snizit će se vanjske temperature, pa ako imate stare prozore i vrata, vrlo je vjerojatno da će se hladan zrak prikrasti u tople domove.
Naime, prosječna kuća sagrađena prije dvadesetak godina ili više, kroz prozore i vrata gubi i do 30 posto energije. Ipak, koliko topline izlazi van, toliko hladnoće ulazi unutra.

Za prvu pomoć poslužit će dekice pod vratima ili prozorom, a za trajnije rješenje na vrata i prozore stavite zaštitnu gumu koja će zatvoriti otvore između prozora i štoka (dovratnika).

5. Na vrijeme se naoružajte kvalitetnim radijatorima ili konvektorima

Ipak, ukoliko želite najefikasnije i najekonomičnije rješenje konvektori na struju su pravi odabir za vas.

Idealna su opcija i za kuće i za stanove, a rade na principu prirodne izmjene zraka koja funkcionira na sljedeći način:

Zrak se pri kontaktu s električnim grijačem zagrijava čime odmah postaje lakši. Budući da se topliji zrak prirodno uzdiže, a hladniji ostaje dolje i zagrijava se konvektorom, dobiva se protočno kruženje zraka koje omogućuje i brzo grijanje prostorije.

U Nobelu možete naći razne modele konvektora kao što su:

- nova generacija F 117 konvektora s osjetljivim elektronskim termostatom,
- Altis s 2u1 HD tehnologijom zagrijavanja,
- Altis Ecoboost s pet različitih programa grijanja,
- Nicobar, kompaktni uređaj s ventilatorom za grijanje kupatila.

Ako želite dobar stari način grijanja, uložite u Atlantic radijatore
Radijatori su uređaji koji isijavaju toplinu po cijeloj prostoriji te omogućuju izravno grijanje namještaja, pregrada ili osoba koje borave u prostoriji što pruža veliki osjećaj ugodnosti.

Vjerujte da s Atlanticovim radijatorima nećete pogriješiti. Kao i kod konvektora, možete birati između različitih modela:

- Radijator Solius grije efektom Sunčeve toplote te ima dodatni princip grijanja - konvekciju i isijavanje
- Tatou Intelligent brzo grije, pametan je uređaj i štedi veliku količinu energije
- Tatou digital bains je radijator idealan za kupatilo ili kuhinju
- Radijator 2012 još je jedan odličan kupaonski radijator i prilagođen je manjim kupatilima

Uz pametno ulaganje u konvektore i radijatore, ove zime (i jeseni) sigurno vam neće biti hladno.

Ako trebate bilo kakvu pomoć, Nobel tim vam je na usluzi!

Sva prava pridržana © 2018 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS