Nobel
INVESTICIJE
Počinje izgradnja Bloka sedam u Tuzli
Objava: 5.9.2017 / 09:33
Prikaza: 150
Autor: Manager.ba/Akta.ba
Počinje izgradnja Bloka sedam u Tuzli
0

Blok sedam, koji je najveća poslijeratnja investicija u elektroenergetskom sektoru u BiH, trebao bi do kraja ovog mjeseca dobiti posljednju suglasnost Federalnog parlamenta, nakon čega može početi njegova izgradnja, koja će koštati oko milijardu i po maraka.

Zbog sudbonosnog značaja tog blokada za rudnike u Federaciji, Sindikat rudara apelira na federalne zastupnike i Federalnu vladu da ubrzaju procedure i otklone sve barijere koje koče ovaj proces.

Posljedni pregovori s Razvojnom bankom Kine su završeni. Usuglašen je i konačni tekst ugovora o zaduživanju. Sad je sve u rukama Federalne vlade i Parlamenta, koji trebaju dati suglasnosti o zaduživanju.

"Ta je priča dovedena do kraja. Ostalo je još sedam dana zajedničkog rada na finalnom tekstu ugovora. Naš blok je potpuno isplativ, što je značajno sa stanovišta rizika proračuna FBiH, koji će biti garant za realizaciju ovog bloka", ističe direktor EPBiH Bajazit Jašarević.

Zbog velike važnosti Bloka sedam za opstanak rudnika u Federaciji i oko sedam tisuća radnih mjesta rudara, menadžment EPBiH očekuje da će do kraja mjeseca sve biti završeno.

"Blok sedam je tako važan da će neko teško naći snage da izmišlja neke nove barijere. To je ugovor koji će biti jedan od najboljih u regiji", smatra Jašarević.

"Za nas je jednako važan i Blok sedam i Blok Banovići. Imali smo sastanak s predstavnicima Gezube gdje smo jasno i nedvojbeno izrazili podršku Bloku sedam", kaže premijer TK-a Bego Gutić.

Sindikat rudara Federacije traži da Federalno ministarstvo financija odblokira ovaj proces i ubrza proceduru davanja ugovora na suglasnost Federalnom parlamentu.

"Ogroman zastoj u realizaciji radnji Ministarstva financija FBiH. U narednom periodu ćemo tražiti detaljne informacije i obrazloženja zbog čega takav odnos Ministarstva finacija prema ovom projektu u Tuzli", naglasio je predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

U EPBiH, pak, tvrde da realizacija Bloka osam u Kaknju neće ići tako brzo. Taj blok bi trebao biti pripremljen i ugovoren tek kad se završi izgradnja Bloka sedam u Tuzli.

Sva prava pridržana © 2018 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS