Nobel
PODUZETNIŠTVO
FIA počela sa izdavanjem potvrda o računima poslovnih subjekata u FBiH
Objava: 7.9.2017 / 14:57
Prikaza: 168
Autor: Manager.ba/Indikator.ba
FIA počela sa izdavanjem potvrda o računima poslovnih subjekata u FBiH
0

Od 1. rujna ove godine Financijsko-informatička agencija (FIA) počela je sa izdavanjem potvrda o svim računima poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na taj način Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u FBiH u punom kapacitetu je na raspolaganju predstavnicima institucija, organizacija, poslovnih subjekata i drugih zainteresiranih strana.

„Zaključno s današnjim danom u Jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata u FBiH registrirano je 99.703 poslovna subjekta i 196.576 računa. Kada su u pitanju blokirani poslovni subjekti, prema našim podacima njihov broj iznosi 24.607, dok je registrirano 50.267 blokiranih računa, također postoje 2.984 računa sa greškama koji nisu u ušli u Registar. Od ukupnog broja računa sa greškama imamo 61 poslovni subjekt sa dva ili više glavnih računa, 845 poslovnih subjekata bez glavnog računa, 160 računa sa greškom kod stečaja, šest računa sa greškom kod financijske konsolidacije te 1.697 djelomično blokiranih računa poslovnih subjekata“, kaže Esad Mahmutović, direktor Financijsko-informatičke agencije.

Prema njegovim riječima, ovog tjedna je na zahtjev jednog pravnog lica koje je željelo aktivirati mjenicu dužnika izdana prva potvrda o glavnom računu dužnika.

„Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u FBiH onemogućiti će dosadašnju praksu da firme kojima se blokiraju računi, otvore nove račune i nastave raditi. Također, kompanije koje imaju potraživanja od drugih kompanija moći će provjeriti lokaciju računa dužnika i tražiti naplatu sa glavnog računa. Ukratko, Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata značajno će doprinijeti kontroli financijskog poslovanja firmi u FBiH, smanjiti mogućnosti manipulacija sa računima što će sve zajedno doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta u cjelini“, ističe Mahmutović.

U cilju što transparentnijeg poslovanja firmi u BiH, predstavnici FIA i Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge RS (APIF) na zajedničkom sastanku su dogovorili suradnju koja će omogućiti razmjenu podataka dvije agencije, kao i korištenje registara poslovnim subjektima na cijeloj teritoriji BiH.

Sva prava pridržana © 2018 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS