Nobel
AVIOKOMPANIJE
Do kraja godine jeftini letovi iz Banjaluke ka Europi?
Objava: 12.9.2017 / 08:58
Prikaza: 131
Autor: Manager.ba
Do kraja godine jeftini letovi iz Banjaluke ka Europi?
0

S banjalučkog aerodroma uskoro bi mogli da polete prvi avioni niskotarifnih kompanija prema više europskih destinacija. Kako saznaju "Nezavisne", u tijeku su pregovori s nekoliko avio-kompanija, među kojima su i mađarski "Wizz Air" te "Air Serbia".

Međutim, iz Uprave Aerodroma nisu željeli da daju više detalja o pregovorima, dok, kako su rekli, ne dođe do konkretne suradnje.

"Dogovor s avio-operaterima je da se do potpisivanja ugovora i preuzimanja ugovorenih obaveza u cijelosti, te postizanja dogovora, ne objavljuju bilo kakve informacije. Jedino što mogu reći u ovom trenutku je to da se radi o dvije avio-kompanije, odnosno tri ako govorimo o 'Air Serbiji', koja je aktuelni avio-prijevoznik na našem aerodromu", kazao je Miroslav Janjić, direktor "Aerodroma Republike Srpske".

Kaže kako je teško precizirati kada bi moglo doći do konkretne suradnje, ali je izrazio nadu da će se to dogoditi do kraja godine.

"Razgovaramo sa svima i nijednu ponudu ne odbacujemo. Nesumnjivo je pravo svakog operatora da leti ili ne leti s nekog mjesta, dakle oni su ti koji odlučuju o tome, a naše je da im pružimo maksimum uvjeravanja i želje da lete sa banjalučkog aerodroma u zajedničkom interesu i to je aksiom po kojem djelujemo", kaže Janjić.

Govoreći o potrebama putnika koji gravitiraju prema banjalučkom aerodromu, kaže kako je to nesumnjivo Zapadna Europa.

"Kada to kažem, mislim na relacije preko Beča i Ciriha do Malmea i Stokholma", zaključio je on.

Inače, na ovom aerodromu je trenutno aktuelna samo linija za Beograd, gdje avion leti pet puta tjedno.

Podsjećamo, aerodrom u Banjaluci godinama pokušava da privuče avio-kompaniju koja bi imala redovne letove za europske destinacije, ali mu to ne polazi za rukom.

Početkom ove godine, nakon serije tekstova u "Nezavisnim", prekinuti su razgovori s kompanijom "Sea Air" jer je utvrđeno kako su otjerani sa aerodroma u Osijeku, Mostaru, njemačkom Padebornu i italijanskoj Kortoni zbog otkazivanja letova i kašnjenja. Bili su zainteresirani za uspostavljanje letova ka destinacijama u četiri zemlje, a sve je trebalo da počne u ožujku ove godine. S niskotarifnom kompanijom "Wizz Air" je i ranije pregovarano, ali su Mađari tražili subvencije unaprijed i garanciju da će Vlada RS pokrivati eventualne gubitke ove kompanije, što im u tom momentu niko nije mogao dati ni obećati.

Nakon toga, 2013. sklopili su posao s aerodromom u Tuzli, gdje su za četiri godine prevezli milijun putnika, što samo pokazuje kakvu priliku je Banjaluka izgubila. U Turističkoj organizaciji grada Banjaluka (TOBL) kažu kako bi bilo sjajno ako bi pregovori o novim linijama sa banjalučkog aerodroma urodili plodom, te da je ovaj grad još ranije trebalo da ima takve relacije.

"To će biti veliki korak u unapređenju načina dolaska turista u Banjaluku", istaknuo je Ostoja Barašin, direktor TOBL-a.

Sva prava pridržana © 2018 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS