Nobel
KOMPANIJE
AS Group preuzima dionice još jednog giganta
Objava: 6.9.2017 / 08:50
Prikaza: 341
Autor: Manager.ba
AS Group preuzima dionice još jednog giganta
0

AS Group iz Tešnja nastavio je ove godine širenje preuzimanjem vlasništva nad dijelovima Agrokomerca i nad firmom Svjetlostkomerc, o čemu se u javnosti dosta pisalo.

No, zanimljivo je da AS Group snažnije ulazi u vlasništvo još jednog bh. giganta, a to je tuzlanska Solana, piše BiznisInfo.

U dnevnom redu za narednu Skupštinu društva Vispak, koje je član AS Groupa, kao jedna od tačaka dnevnog reda navodi se “Usvajanje odluke o kupovini dionica Svjetlost-komerc dd Sarajevo i Solana dd Tuzla”.

Ne pojašnjava se o kakvoj kupovini dionica Solane se radi.

Podsjetimo da je na Sarajevskoj burzi 26. srpnja prodata 43.801 dionica Solane po cijeni od 25 KM po dionici. Paket dionica plaćen je 1.095.025 KM, i odnosi se na ukupno 8,65 posto dionica Solane.

Isti dan je izvršena i kupovina dionica firme Svjetlostkomerc. Kupac ovih dionica nije bio poznat već se pojavljivao preko skrbničkog računa u Sberbanci.

Nekoliko tjedana kasnije je priopćeno da je Vispak kupio 48,8 posto dionica Svjetlostkomerca te da namjerava preuzeti kompaniju u cijelosti, dok ime kupca dionica Solane nikad nije saopšteno.

Inače, AS Group mimo Vispaka posjeduje 4,67 posto dionica Solane, čiji je najveći dioničar ZIF BIG investicijska grupa s oko 20,8 posto vlasništva.

Ostaje da se vidi da li će Vispak, odnosno AS Group biti zainteresirani za nastavak preuzimanja dionica Solane, odnosno da li će ići na puno preuzimanje ili će držati samo manjinski paket.

Podsjetimo, Solana je jedna od najstarijih firmi u Bosni i Hercegovini s tradicijom poslovanja od 1885. godine. Kompanija trenutno izvozi na tržišta Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Certifikatom koji je početkom srpnja dobila od strane auditora DQS CFS German Association for Sustainability Solana d.d. je postala i prva bh. kompanija ovlaštena da nosi GC-MARK® oznaku za higijenu svojih proizvoda. Ovaj certifikat verifikuje da kompanija u potpunosti primjenjuje načela HACCP standarda (analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka).

Sva prava pridržana © 2018 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS