Nobel
POSLOVNI SAVJETI
5 načina kako možete poboljšati štednju u vašim dvadesetima
Objava: 12.9.2017 / 08:00
Prikaza: 470
Autor: Dijana Perić
5 načina kako možete poboljšati štednju u vašim dvadesetima
0

Štednja je prava pustolovina u kojoj je ponekada teško odlučiti je li naš cilj dodatni fond za putovanje, kupovinu novog namještaja za dom, auto ili stvaranje fonda za crne dane.

S druge strane, u dvadesetima je naša karijera tek na početku, zbog čega je pravi izazov donositi financijske odluke i upravljati pametno novcem.

Zbog toga smo pronašli par savjeta koji će vam uz pažljivo planiranje i jasnu strategiju biti prvi koraci ka uspješnim rezultatima. O čemu je potrebno voditi računa pri planiranju štednog fonda, donosimo u nastavku.

# Odredite koliko novca izdvajate za štednju
Kao i svaki drugi zadatak i štednja zahtjeva potpunu fokusiranost na destinaciju i put koji će vas dovesti do cilja. Zato je iznimno važno da ustanovite iznos novca koji ćete izdvajati za štednju, na osnovu svojih prihoda i troškova. Saznajte i trebate li napraviti prilagodbe koje će vam omogućiti ljepšu financijsku budućnost bez da to utječe na kvalitetu vašeg života.

# Postavite realne ciljeve
Za početak, postavite si kratkoročne i dugoročne ciljeve kada je u pitanju štednja. Zatim posložite po važnosti i hitnosti vaše želje i potrebe.

# Postavite si set izazova i nagrađivanja
Postavite si cilj da kroz naredna tri mjeseca uštedite određeni dio novca. Ukoliko ostvarite cilj, nagradite se tako što ćete svom budžetu usmjerenom na shopping stvari koje su dio vašeg hobija ili odjeće taj mjesec dati mini povišicu. Time štednja postaje zabavna igra.

# Uvijek izdvojite dio novca za štednju
Dakle, kada god zaradite nešto novca, određeni postotak trebate čuvati za svoj fond za štednju. Ukoliko je to moguće, napravite naloge u banci da vam od svake uplate određeni postotak prebace u fond za štednju. Štednja tako postaje navika i automatski određena.

# Imajte 100% kontrolu nad vašim troškovima
Što znači da svoj novac trebate trošiti pametno. Svaki mjesec morate imati jasnu viziju koliko možete potrošiti na hranu, režije, kupovinu beauty potrepština, ručkove...

Sva prava pridržana © 2018 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS